Hoeveel impact heb ik zelf?
Je denkt misschien dat wat jij als individu kan doen, weinig impact heeft op de strijd tegen klimaatverandering. Is dit echter waar?
Je kan zelf het verschil maken op 2 belangrijke vlakken:
Directe Impact
Als je dit artikel op het scherm van je eigen computer leest, is de kans groot dat je behoort tot de 10% van de rijkste mensen die een heel grote CO₂-voetafdruk hebben.
-
Als je spaargeld hebt, een hobby waarvoor je attributen of een uitrusting nodig hebt, een volle kleerkast, twee auto’s (in welke staat dan ook) en een eigen woning, behoor je tot de 5% van de rijkste mensen ter wereld.
Een studie die uitgevoerd werd door onderzoeksinstellingen CE Delft, Fraunhofer Institute for Systems and Innovation Research en LEI Wageningen, bevestigt dat zelfs een bescheiden gedragswijziging, enkel in de Europese Unie, een belangrijke bijdrage kan betekenen tot een vermindering van 600 miljoen ton CO₂-uitstoot per jaar (d.w.z. 320 000 windturbines).
Indirecte impact
Buiten het aanpakken van je eigen, directe consumptie, kan je de strijd tegen klimaatverandering ook beïnvloeden door andere spelers aan te zetten meer te doen.
-
Bedrijven: Naast bedrijven beïnvloeden aan de hand van je koopgedrag, kan je trachten het bedrijf waar je voor werkt ertoe aan te zetten minder broeikasgassen uit te stoten.
-
Wetenschap en technologie: Als je in het domein van wetenschap en technologie werkt, kan je op zoek gaan naar meer milieuvriendelijke technieken om toe te passen.
-
Overheden: Heeft de laatste persoon op wie je gestemd hebt, een echt verschil gemaakt inzake klimaatbeleid? Door te kiezen voor kandidaten die van de strijd tegen klimaatverandering een prioriteit maken, kan je een grote invloed hebben op de toezeggingen inzake vermindering van de emissies van je land.
De rijkste 10% op deze planeet is verantwoordelijk voor bijna de helft van alle emissies
We hebben een belangrijke impact op klimaatverandering en onze dagdagelijkse kunnen een echt verschil maken
Source - Oxfam Report 'Extreme Carbon Inequality'
Source - 2015 Published Paper
Journal of Industrial Ecology
Sources:
Source - European Commission
Source - Oxfam Report 'Extreme Carbon Inequality'
Source - 2015 Published PaperJournal of Industrial Ecology