Als we niet ingrijpen, is de klimaatverandering niet meer te stoppen. En het ziet ernaar uit dat de gevolgen van een in de moderne geschiedenis ongeziene omvang zullen zijn.
Maar wanneer gaat dit gebeuren? En als we moeten handelen, hebben we daar dan niet voldoende tijd voor? Is het klimaat op onze planeet al niet sinds een hele tijd aan het veranderen?
Wij mensen hebben het soms moeilijk met een langetermijnvisie, daarom geven we hier antwoord op vragen over het tijdsaspect van de klimaatverandering.
Tijd
Een argument dat klimaatsceptici vaak gebruiken is: "Het klimaat is al eerder veranderd", waarmee gesuggereerd wordt dat het allemaal zo erg niet is, of dat het onze schuld niet kan zijn..
Het is inderdaad zo dat de temperaturen op onze planeet in het verleden al hoger en lager zijn geweest, maar de huidige klimaatverandering is veroorzaakt door de mens.
Om het verleden en het heden met elkaar te kunnen vergelijken, is het belangrijk om inzicht te hebben in de tijdschaal en in het leven van toen.
De volgende feiten kunnen ons helpen om dit te begrijpen.
Ter vergelijking: 800 000 jaar geleden bestond de moderne mens, de Homo Sapiens, nog niet en de bevolkingsgroep van de mensachtige Homo Erectus was niet groter dan 55 000.
50 miljoen jaar geleden leefden de eerste zoogdieren op aarde en was de Euraziatische tektonische plaat nog niet gevormd.
Source- Encyclopaedia Britannica
En klimaatverandering in het verleden?
In 2017 was de wereldwijde CO₂-concentratie hoger dan 410 ppm
Dat is de hoogste in miljoenen jaren
We zijn op dit ogenblik goed op weg om tegen 2050 een atmosfeer te creëren
die ongezien is in 50 miljoen jaar
Bron- Climate Central
Hoeveel tijd hebben we nog om klimaatverandering te bestrijden? Het antwoord hangt af van wat we hopen te bereiken. In veel opzichten is het al te laat: de klimaatverandering is aan de gang en zal een blijvende impact hebben op de komende generaties.
Het enige wat we wel nog kunnen doen, is de worst case scenario’s afwenden. Zo kunnen we het overstromen van land van 760 miljoen bewoners beperken tot dat van 150 miljoen.
Om dat te realiseren, moeten we:
-
Tegen 2030 de uitstoot van broeikasgassen met 30-50% reduceren
-
Tegen 2050 de emissies tot nul reduceren.
Bron - Climate Action Tracker
-
Geen grote impact van klimaat op onze toekomst?
- Het is nu al te laat -
-
Opwarming beperken tot <1.5 °C wat door wetenschappers beschouwd wordt als het 'veilige scenario'?
- Het is nu al te laat -
-
Opwarming beperken tot 2°C en de ergste gevolgen beperken voor de volgende generatie?
- We moeten NU ingrijpen -